här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

tisdag 25 september 2012

Myter om träning

Satt helt ärligt på ett pausrum och diskuterade vad vi får höra av nya och gamla medlemmar och kunder om och om igen. Tänkte dela några vanliga myter och feluppfattningar om träning utan att framstå som en besserwisser. Kanske nåt att lära eller diskutera här.

Nr 1:
- Jag vill inte träna mina ben, dom får nog träning av det jag gör annars.
(Ofta sagt från en person som har som mål att gå ner i vikt, och öka sin förbränning. Men också sånt jag hört från fotbollspelare, cyklister och folk som löptränar).

Nr 2: (ofte sagt av en jente som kanske vill ner i vikt):
- Jag måste vara försiktig med styrketräning, då jag inte vill bli stor. Bygger muskulatur så lätt.
Denna måste jag ta tag i. Jag tränar troligen mer styrke än alla som säger detta. Jag är man och utvecklar lättare muskulatur (testestoron). Om någon skulle kalla mig ''stor'' skulle du skratta. Gener, och riktig styrketräning reducerar ytterligare ''risken'' att bli stor.

Nr 3:
- Jag vill komma i generellt bättre form.
Vad är generellt bättre form? Orka gå trapporna upp i fjärde våningen? Slå Rafael Nadal i tennis? Dansa i den kungliga baletten? Hoppa 1,60 m i höjdhopp, åka Vasaloppet? Och hur motiverande är det att gå på träning och träna mot att komma i ''generellt bättre form''?

Nr 4:
- Jag kan inte träna styrke för att jag har så dåliga knän.
Just därför ska du träna styrke. Det är bättre för din knästabilitet än Zumba, handboll eller fotboll, som utmanar knäet mer lateralt. Notera att jag skriver detta på generellt grundlag. Vilken skada personen har specificerar detta än mer.

Nr 5 (kontroversiell!):
- Jag måste ha löparskor med (läs in valfri): super gel/cushion/air/proneringskydd/megapower dämpning etc för att undvika skador. (Hos Asics får du fylla i denna löjliga frågerundan innan du får några skor rekommenderade). Dom andra producenterna är inte bättre.
Jag springer barfota, tränar muskulaturen i själva foten. Medan du packar in den i en skena (sko), som är ungefär som att ha foten gipsad. Hur ser en fridrottssko ut? Som används av dom som springer snabbast i världen.

Undvik benhinneinflammation, hälseneproblem, löparknä, hälsporre och vrickningar genom att använda dina fötter riktigt. Jag säger inte att du måste springa i Vibram Fivefingers, men det ligger nåt i det. Massa saker i länken om hälsporre som jag inte håller med om.

Gillar framför allt raden:
''Skadan vid hälsporre kommer från någon form av överbelastning av vävnadsfästet för plantarfascian.'' Någon form? För att vi använder våra fötter fel, kanske? Har en afrikan som går barfota och tränar sitt fotvalv till smidighet och styrka dagligen hälsporre? Tror inte det nej...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar