här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

onsdag 14 maj 2014

Rabdomyolys (Rabdomyolyse)- när träningen går lite för långt!

Nu tror jag det är dags att belysa något som dyker upp mer och mer i träningssammanhang.
Träning är suveränt, bra och gör massa för vår hälsa, men ibland går det för långt!

Häromdagen var det skidåkaren Vibeke Skofterud som drabbades och blev inlagd på sjukhus med rabdomyolys. Och därmed också njursvikt. I vinter såg vi på DB-TV stylisten Erlend Elias bli tränad av personliga tränare på ''toppidrettssenteret'' Magnat trening. Med resultatet rabomyolys.
Och här snackar vi om tränare som borde kunna träning.

Crossfit-miljöen har också rapporterat om en ökande andel såna här skador. Ökande andel otränade nybörjare som blir tvingade till närmaste akutmottagning dagen efter sin första stenhårda WOD. Problemet är ofta att de har svårt att räta ut armarna, som kanske också sväller. Muskelsmärta (långt utöver vanlig träningsvärk!), missfärgning av urinen, muskelsvaghet. Därför drar man till doktorn! Rabdomyolys är annars nåt som ofta drabbar sprutnarkomaner eller offer som blivit fastklämda vid trafikolyckor, som utsatts för långvarigt tryck på kroppen.

Har du någon gång drabbats?
Är det riktigt att du som ny medlem hos ett träningscenter blir stenhårt tränad av en PT första gången man är där? Med f.ex tunga pull-ups? Push-ups till det bränner i bröstet?
Hur återhämtar man sig om man drabbats?
Är träning farligt?!?!?!?!?!

Du har troligen aldrig blivit så illa drabbad som exemplen jag använder ovan. Men, om du har satt igång med träningen och kört en muskel helt i källaren, så till den grad att du känt dig svagare i flera veckor. Då kan det vara ett lindrigt tillfälle av rabdomyolys. Alla tillfällen av radmomyolys leder ju inte till akut njursvikt! Och detta har man faktisk testat på ett kontrollerat sätt på NIH. Där påförde några studenter sig tillståndet i bicepsfästet. Muskeln blev under kontroll utsatt för alltför stor skada, och det tog därför 9 veckor innan muskeln återhämtade sig och återfick styrkan den hade vid träningsuppstart. Inte det man vill uppnå med träningen.

Träning är inte farligt. Men det är lov att fråga sig om man måste gå igång med en smäll som otränad? Anpassa kroppen till aktiviteten är alltid smart! Gradvis öka belastningen och låta muskelfibrerna anpassa sig till belastningen. Träna med någon som kan träning kan ju också vara smart. Inte bara kasta dig med på ett crossfit-pass med din arbetskollega 7 år efter sista systematiska träning!  Då, kanske, kanske kommer kanske Rabdo-trollet och tar dig!


Jag är förresten nyfiken på vad Vibeke Skofterud tränat! Så kunde därför inte låta bli att skicka en hänvändelse där jag frågar till Team Centric (hennes nya skidlag). Jag gissar på pull/- chin-ups!
Vad Erlend Elias tränade på Magnat, det såg vi i TV-serien på DB-TV.


Orsaken till rabdomyolys er många. De vanligaste är efter större skador, fysisk utmattning, saknad av oxygen i muskulatur, hos personer med genetiska defekter, vid infektioner, större ändringar i kroppstemperatur (både värmeslag og förfrysningar), störningar i förbränningen och kroppens elektrolyter, etter krampanfall , som biverkning till medikamenter, narkotika och gift, och efter väldigt hårda träningspass. Så allt är som sagt inte träningsrelaterat! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar