här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

tisdag 16 april 2013

Hypermobilitet- vad är det- och vad behöver man tänka på?

I mitt jobb stöter man ibland på kvinnor som är farligt flexibla i sina leder.
Ordet hyper kommer från grekiskan och betyder över. Ordet mobilitas är latin och betyder rörlighet- alltså överrörlighet. Detta är faktisk nåt man ska passa på. Precis som vid överdriven stelhet i muskulaturen kan detta föra till skador. Fast överrörlighet oftast kan föra till mer akuta skador, leder som slås ur sin position, ledband som sträcks för mycket, eller nerver som kommer i kläm och skadas.

Först och främst har vi hypermobilitetssyndrom-  en generell överrörlighet som är genetiskt betingad där mer eller mindre alla leder har för stort rörelseomfång. Överrörlighet kan dock bero på andra faktorer, som f.ex:

- en skada av ledband och/eller ledkapslar som vid en vrickning eller pisksnärtskada där det efter den akuta fasen kan leda till en överrörlighet i någon rörelseriktning i den drabbade leden. I dessa situationer anges att överrörligheten är en instabilitet. 

- Kompensatorisk överrörlighet i en eller flera leder som en reaktion för att närliggande leder eller leder är stela (muskulär obalans som leder till smärtor).

- överrörlighet som uppnåtts genom medveten träning som till exempel dans, gymnastik och i kampsporter. Detta behöver egentligen inte vara en medicinskt besvär.

- sjukdom som exempelvis Ehlers Danlos syndorm där det medfödd genetisk defekt på bindvävnaden.

- Graviditet. Når en kvinne blir gravid produceras ett hormon med det fatastiska namnet Relaxin som möjliggör födsel (ökar mobiliteten i lederna upp till 10 gånger). Detta bör ju därför vara ett fokus kvinnor bör ha post-graviditet. Troligtvis bär man som kvinna X antal extra kilo på leder som är mer mobila än tidigare. Så att helt okritisk sätta igång med löpträning efter graviditet kan vara både skadligt och obehagligt.

Så låt oss knyta ihop säcken och ge dig riktiga rekommendationer i förhållande till hypermobilitet:

Svaret (för att göra det enkelt) heter som så många gånger förut: Styrketräning. Riktig styrketräning.
 
Om vi går igenom grundläggande anatomi, så är skelettets 206 levande delar ett byggnadsverk som musklerna fäster på. Tänk dig ett hus där skelettet är dom bärande väggarna. Om vi sedan går tillbaka så ser vi att hypermobilitet är överrörliga leder. Så vad kan ersätta lite av skelettets funktion, och fungerar stabiliserande runt lederna. Muskler. Muskler som packar in, håller på plats och stabiliserar.

Så, har du ett mål om att stabilisera lederna, träna styrka!
Har du samtidigt ett mål om att förlora graviditetskilon, träna också styrke.
Vänta med löpning, zumba, hoppande upp på en step, och stretching (varför ska man sträcka ut leder som redan är för flexibla?).
Se till att du ger dig förutsättningar för framtiden (och för den aktivitet du kanske gillar bäst).
Det är jobbigt med konstanta knäbesvär, axlar, eller armbågar som ramlar ur led, ryggsmärtor, vrickningar/stukningar, värk i leder och andra besvär. 



 



 

2 kommentarer:

  1. hej,
    har du råd om några bra övningar som lätt går att göra hemma? eller tips på vart man kan hitta dem?

    SvaraRadera
  2. hej,
    har du råd om några bra övningar som lätt går att göra hemma? eller tips på vart man kan hitta dem?

    SvaraRadera