här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

fredag 24 april 2015

Fredagsreflektioner

Hej.

I det filosofiska humöret så här på fredagsmorgonen när kaffet är avslutat.
Så här kommer några saker jag fångat upp sista veckan....

- Vi må slutte å lyve om at fysisk aktivitet gjør oss slanke....Så skrek en artikel i Aftenposten det ut sista veckan. Då tänker jag:
- Jaha, så då fick soffaslitarna ännu en ursäkt för att inte röra på den fantastiska apparaten sin.

Bara överskriften i sig är idiotisk. Naturligtvis har nivån av fysisk aktivitet en roll när vi ska ner i vikt. Ja, kosthåll är otroligt viktigt (viktigare), men när forskaren säger så här tror jag hon tar fel:
''Men vi må slutte å lyge om at fysisk aktivitet gjør oss slanke. Vi har ikke blitt mindre fysisk aktive de siste 30 årene''

JO- det har vi säger jag. Det finns det också forskning som underbygger. 
Själv sitter jag för mycket. Hur är det med dig? Allt är tillrättalagt för att inte röra sig idag. Vi köper färdigmat, lyfter armen mot mobiltelefonen eller fjärrkontrollen, vi kan ta bilen fler och fler platser, vi kan få middagsmaten hemkörd, rulltrappor överallt i städerna. Vi skickar mail till kollegan på grannkontoret, vi köper cyklar med el-motor. Vi betalar för att slippa städa... Tror det räcker!

Sedan har vi något annat som fysisk aktivitet ger:
- Mästring! Tro på egna färdigheter. Självförtroende. Klarar man 90 kg i marklyft eller att springa uppför en slalombacke, så ligger det något i att man flyttar gränserna. Ain't no mountain high enough!

Sedan glöms det så ofta bort att muskler har en underbar funktion på kroppen! Eller är folk rädda för muskelmassa? Vad är det som får dig upp och ut ur soffan eller över dörrstocken? Muskler....
Andra aspekter i förhållande till viktnedgång?

Fysisk aktivitet reglerar också stresshormonet kortisol. Hur det hämmar viktnedgång är vida känt.

Ökad viloförbränning av träning! Mer muskler gör att mer av energin du äter går åt till att underhålla muskelmassan.  Läs mer här under......

Blir man smal av att träna?

Fysisk aktivitet handlar inte bara om träning utan omfattar all kroppsrörelse som ger ökad energiförbrukning. Kroppen förbrukar energi även i vila. Hur mycket energi som förbrukas i vila beror främst på hur mycket muskler man har. Det beror på att muskler kräver mer energi än fett. För att öka sin energiförbrukning är fysisk aktivitet, rörelse, ett måste. Det finns forskning som visar på vilka mängder av fysisk aktivitet som krävs för att förebygga viktuppgång eller hålla vikten.
– Det finns ett samband mellan en bra vikt och träning med hög intensitet och mängd. Folk tror att man blir smal av att gå på promenader. Ingen vill höra att det inte är så. När det gäller viktnedgång vid övervikt har kosten en större betydelse än aktiviteten. För att förbränna energin som finns i en pommes frites måste man springa 400 meter. Folk är omedvetna om att det faktiskt krävs en mycket stor mängd fysisk aktivitet för att förbränna vad de äter, vilket gör att de lägger på sig ändå.
vardagsaktivitet- lite random kast med lillasyster!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar