här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

lördag 25 september 2010

Upper crossed syndrome


Också kallat muskulär imbalans. I detta fallat tar vi för oss det som drabbar de flesta kontorarbetare (eller bloggare?) på sikt?

”Upper crossed syndrome”
I de övre extremiteterna, som många kontorsarbetande personer har besvär med, kallas muskulär imbalans ”upper crossed syndrome”. Detta innebär att det är imbalans mellan muskler på motsatta sidan om nacken, skuldror och bröstkorgen. Det leder till att vissa muskler (framsidan) är strama och tighta medan andra muskler blir förlängda och svaga.
Slutresultatet blir att huvudet skjuts framåt och likaså axlarna. Detta leder till att kroppens tyngdpunkt förflyttas och ökar spänningen ännu mer i de redan strama musklerna. Då nacken inte kan röra sig som den ska och musklerna som fäster på ryggraden är strama försämras löpekonomin. Dels genom sämre biomekanik och dels sämre andningsförmåga då diafragman är beroende av rörlighet i nedre bröstryggen.


Lösningen då?

Kort och enkelt berättat så förebygger, eller löser man sådana här problem genom att stärka musklerna i ryggen (framför allt övre del) och förlänger bröstmuskulaturen genom rörlighetsträning. Visste du att skulderbladen bara är fästa till kroppen med muskler?

Så, stärk musklerna som drar bakåt, nedåt, och roterar skuldrorna. Listar inte upp övningar, utan ni, kära läsare får hellre fråga (eller se på bilden ovanför). Stretching eller rörlighetsträning av bröstmuskulaturen är också att rekommendera. Så, på kort sikt när sådana här problem uppsår kan kiropraktik, massage och annan behandling lindra lite, men på sikt måste träning till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar