här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

onsdag 1 september 2010

Doping

Hejsan.

Det vore naivt att tro att doping inte existerar i träningsbranschen. Från mitt grannland har rapporter om så kallad kosmetisk doping förekommit länge. Tjejer tar efedrin för att hålla sig smala, och killarna tillväxthormon för att attrahera det motsatta könet med svällande muskler. Dessutom används det ofta liknande saker i kriminella miljöer (ibland helt utan träningsaktivitet). Igår skrevs det i norsk presse om följande. Fenomenet med kosmetisk doping är här också. Unga människor förstör sin kropp för att nå ett kortsiktigt, hälsoskadligt mål.

Så låt mig berätta vad efedrin och anabola steroider gör med kroppen.

Efedrin:
Har i huvudsak 2 effekter. Dels ökar efedrin frisättningen av noradrenalin från nervändarna, dels verkar det direkt stimulerande på såväl alfa- som betareceptorer i nervsystemet. Efedrinets verkan avtar med upprepad tillförsel då kroppens toleransnivå ökar.

Efedrin kan ha en psykostimulerande effekt på liknande sätt som amfetamin, och enskilda patienter som använt sig av efedrin mot astma har upplevt det som en besvärande biverkan. Andra biverkningar är sömnlöshet, nervryckningar, skakiga händer, Det förekommer som dopingmedel för att det kan minska m
mängden fettvävnad och som prestationshöjare. Svenska läkemedelsverket varnar för skador på hjärtkärlsystemet vid bruk av efedrinpreparat. Oro/ångestproblem också vanligt. Eller magsår, hjärtinfarkt och hjärnblödning är ju inte heller fina biverkningar på sikt. Används det som bantningspreparat så är också risken för att återfå de tappade kilona överhängande när man slutar med det dopingklassade preparatet.

Idrottsmän som åkt fast för efedrinanvändande och fått 2 års avstängning: Diego Maradona.

Anabola steroider:
En syntetisk derivat av det manliga könshormonet testosteron.

Anabola steroider har framförallt två effekter: en anabol (vävnadsuppbyggande) och en androgen (förmanligande) effekt. Vid framställningen av en anabol steroid eftersträvas vanligen den anabola effekten medan man försöker hålla tillbaka den androgena. Ingen anabol steroid helt utan androgena effekter har kunnat tas fram.

Det är ju egentligen ett läkemedel innanför sjukvården, men vi fokuserar på hur det används som prestationshöjande medel. Antingen använder man det för att öka sin maximala styrka eller för att öka sin muskelvolym. Det där kan ni. Låt oss nu ta biverkningarna, som ju för en sansad människa framstår som chockartade.

Bruk av anabola steroider i medicinskt syfte har endast måttlig mängd biverkningar men de höga doser som intas för att uppnå effekt i dopingsyfte genererar en stor mängd biverkningar, bland annat högt blodtryck, förhöjda blodfetter, svår acne, permanent håravfall och större risk för cancer. För kvinnor tillkommer biverkningar som ökad kroppsbehåring (till exempel skägg), förstoring av klitoris, sänkt röstläge (basröst) och menstruationsstörningar. Biverkningar specifika för män är förkrympta testiklar, infertilitet, kraftig haka, basröst, så kallade ''bitch tits'' och ökad risk för prostatacancer.

Så då undrar man ju hur kul killen som tar tillväxthormoner för att ''ha draget'' på krogen får det när han imponerar en vacker donna när hon får se hans ''bitch tits'' och förkrympta testiklar......

Ben Johnson är kanske en av de mest kända anabola-fuskarna, då han 1988 blev avslöjad för bruk av stanozolol.

Läs gärna mer på dessa nätsidor om doping och dess mörka, mörka baksidor.....

2 kommentarer:

  1. Veldig bra skrevet og interessant. Mvh Geir Arne

    SvaraRadera
  2. Tackar för det, bara att fortsätta med kommenteringen:)

    SvaraRadera