här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

tisdag 9 september 2014

Inget är omöjligt- med riktig träning kan du.......


Ibland hör man kollegor, vänner, folk på bussen lättat säga:
- Varit hos kiropraktorn/naprapaten/osteopaten idag, och åtgärdat min nacke. Haft så ont i flera dagar nu. Ska tillbaka om 10 dagar. För ny behandling. Notera att jag inte säger att dessa behandlingarna är dåliga (eller behandlarna kunskapslösa), men att basera sig på såna på lång sikt är fel. Men är det kanske vår ovilja att påverka något själv som stoppar oss? LATHET som det också kallas....

Vet du att du kan träna riktigt och förebygga såna här akuta åtgärder? 
Andra saker man kan ''träna bort''? Låt mig upplysa dig!

Lumbago (diffus smärta i ländryggen) - nåt jag personligen aldrig upplevt. Men orsaken är i de flesta tillfällen inaktivitet och stillasittande. Lösningen? AKTIVITET.

Migrän
Jag lovar aldrig någonting- men flera kunder jag haft har med riktig träning inte upplevt migrän efter att de börja aktivera musklerna i nacke och axlar mer riktigt. 

Olika inflammationer
Benhinner och senor kan bli inflammerade. Vad är orsaken? Ofta muskulär obalans, felbelastningar över lång tid. Nu är jag snart på fysioterapeutens fält, men klarar inte låta bli! Den bästa lösningen är inte att stoppa i sig kemikalier som ska fungera anti-inflammatoriskt! Sorry! RIKTIG fysisk aktivitet hjälper. 

Artros (och andra knäskador)
Har själv artros i mitt högra knä, så här har jag kött på benen trots att jag är på fysioterapeutens hemmaplan igen. Visste du att muskler kan göra en OTROLIG jobb med att stabilisera leder där f.ex ledbanden inte har full funktion? Här hade jag kunnat lägga till höft, anklar och andra leder. Ni ser min poäng! Artros kan vara ont att träna med. Man måste ofta stålsätta sig, träna 6-8 veckor med smärtor innan man ser ljuset i tunneln!

Hjärtats funktion
Borde ju inte behöva upplysa om det, men....men gör det i alla fall. Är det tungt att gå i trapporna? När man kan träna upp denna blodpump på hjärtopererade så kan du också. Det behöver inte vara tungt att gå trapporna, leka med barnen, resa dig upp och ner.

Sömnkvalite
Ja, människokroppen och knoppen (huvudet) är skapat för att bli trött och utmattat. Sedan ska man bli trött och få LUST att sova. Har man sömnproblem borde man också se kemikalier som sista utväg. Hur äter du? Hur motionerar du? Hur aktiverar du hjärnan? Har tränat många som slutat med sovmediciner. Säg hej då till Seconal eller Rohypnol! Kemiska substanser har ingen plats i våra kroppar.

Självförtroende/livsglädje
Som i den förra kolonnen så har jag tränat nedstämda människor som inte längre behövt Cipramil, Klozapin eller Halperidol. Härligt! Utan att jag är psykolog så är ju inget mer positivt än att människor får mer självförtroende, mästringskänsla, och levnandsglädje. Och mål och mening är plötsligt en naturlig del av det som tidigare varit en nattsvart vardag!

Så...tänk på vad träning ger- också i ett större perspektiv. Det där härliga höstregnet stoppar dig inte idag väl? 

Glömde jag något? Helt säkert!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar