här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

tisdag 23 oktober 2012

Låt oss gå igenom kroppens muskulatur säger jag....

Vad ska vi börja med? Vaden (leggen) längst nere säger du? Ja visst! Och kom ihåg, vi går INTE igenom alla. Men väl några viktiga. Så se fram emot en lång följetong på bloggen. Vi ska igenom kroppen (fortfarande inte hela kroppen!).

I underbenet har du på vaden Gastrocnemius som tillsammans med Soleus bildar Triceps Surae. Detta är muskler som tillsammans flekterar (böjer) knäet och plantarflekterar fotleden. Gastrocnemius löper därför över både knäet och fotleden.
Soleus löper bara över fotleden och  dessa 2 bildar kroppens kraftigaste sena längst ner  där de övergår i hälsenan(Achilles). Jag nämner här också Tibialis anterior som löper på framsidan av underbenet. Den dorsalflektar (böjer upp) foten och supinerar (utåtroterar) och längst den blir det ofta ont vid benhinneinflammation. 

Vaderna blir fort stela och behöver en god del stretching. Speciellt på såna som mig, eller de som går i mycket högklackade skor (det gör inte jag). Smärtfulla skador i vaderna är benhinneinflammation eller  muskelbristningar. I värsta fall kan hälsenan skadas. Och om olyckan är framme där så gör det ont. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar