här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

lördag 27 oktober 2012

Du har själv ansvar för din hälsa- ingen annan

Idag får du som läsare ursäkta mig. Jag ska ta och skriva om den totala ansvarsfrånskrivelse många människor har för sin egen hälsa och presentera intressant forskning.

Jag vet att det finns många grymma, hemska sjukdomar som drabbar människor runt oss dagligen men jag har börjat tröttna på tidningsuppslag som detta, där det hade varit mera intressant att se bakom talen och vad dessa människor gjort för att ha god hälsa? Röker, dricker de? Trycker dom i sig vad som helst genom munnen? Har de valt en jobb där hälsan blir lidande? Har de sysslat med regelmässig motion? Har de tatt vara på sin psykiska hälsa också? Vi människor söker alltid (jo!) lättaste motstånds utväg, som ju dessvärre helst är en quick fix (ett piller hos doktorn).

Ofta säger äldre människor till varandra:
- Du har tur du som fått behålla hälsan genom alla år.
Är det tur, eller har personen man adresserar med en sån mening ofta gjort de riktiga valen i sitt liv?
Är du inte ännu äldre, men besöker din egen läkare lite för ofta? Varningsflagga! Här hade jag också tänkt att lista upp besvär vi besöker läkaren för som jag menar beror på att vi negligerar egen hälsa, men jag låter bli. Du får tänka själv.

Så var det forskningen ja.....min lokaltidning uppe i Norrbotten publicerar denna texten om rökningens risker idag där källan är brittiska The Lancet.


Kvinnor som fimpar vinner tio år Kvinnor som slutar röka i tid förlänger sitt liv med tio år eller mer, enligt en brittisk studie.
Det visar en brittisk studie där 1,3 miljoner kvinnor ingår och som presenteras i tidskriften Lancet. Kvinnorna rekryterades till studien mellan 1996 och 2001. De var då mellan 50 och 65 år gamla. Deltagarna följdes sedan i snitt tolv år.
Till en början var 20 procent av kvinnorna rökare, 28 procent var före detta rökare och 52 procent hade aldrig rökt.
Efter tre år var risken att dö de närmaste nio åren för en kvinna som fortfarande rökte nästan tre gånger högre jämfört med icke-rökarna.
Detta innebär, enligt forskarna vid Oxford University, att två tredjedelar av alla dödsfall bland rökare i 50-, 60- och 70-årsåldern orsakas av rökning. Studien visar också att kvinnliga rökare förlorar i snitt tio år av sitt liv.
Huvudfyndet, säger forskarna, är att rökning är farligare än vad man hittills trott, samtidigt som fördelarna med att sluta är större.
-Om kvinnor röker som män, dör de som män. Men oavsett om de är män eller kvinnor; rökare som slutar innan de blir medelålders vinner i snitt tio år av sitt liv, säger en av författarna, professor Richard Peto.
Enligt Hans Gilljam, professor i tobaksprevention vid Karolinska institutet, har samma resultat setts för männen. De som fimpar för gott tjänar runt tio år.
-Men de studier som gjorts har mest handlat om männen, eftersom kvinnorna började röka senare.
Har ditt hjärta ett visst antal slag under ett helt liv, eller vad tror du? Mitt slog visst 57 under denna minuten, en mer otränad person upplevde kanske 77 under samma minut och ansträngning? I don't know......
Den brittiska studien gjordes för att hedra att det var 100 år sedan Sir Richard Doll föddes, en av de första som upptäckte att rökning orsakar lungcancer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar