här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

tisdag 7 augusti 2012

Är det ''in'' å være fet?

Norska Dagbladet skrev igår en mycket intressant artikel (jo ibland överraskar det tabloida formatet också).

Många tänkvärda och bra citat i denna artikeln. Speciellt ett fastnar hos mig:
'' Det som slår meg, er at unge mennesker ikke er flaue over ekstrakiloene lenger. Nå føles det nærmest naturlig å veie litt for mye. Mange av dagens slankere er heller ikke opptatt av et sunt og magert kosthold, men heller av hvor mye sjokolade og søtsaker de kan få presset ut av kalorikvotene'' Detta säger norska slankegurun Grete Roede.

Och det är väl något som händer mer och mer i samhället. Vi ska ha det ''mysigt'' med mat. ôvertidsmat och tårta är ju obligatoriskt i kontormiljöer. Vi mutar våra småbarn med mat. Ger dom enn chokladkaka när dom börjar gråta på bussen. Vi dricker alkohol på kontinentalt vis men också med klassisk skandinavisk fyll i helgerna. Maten är aldrig längre bort än så långt din arm når. Vi undviker att gå eller cykla till och från saker. På träningscentret jag jobbar på tar folk bilen 400 meter för att träna. Idiotiskt!

Visst, det är bättre att vara tränad och ha några extrakilon. Men när alla börjar använda det som enn vilokudde hela tiden så blir det strunt!

Fedon Lindberg er enig med Hjelmesæth i at midjefett er det skumleste kroppsfettet.

''Det er farlig fordi fettcellene i buken produserer hormonlignende stoffer - cytokiner - som fremmer betennelsesreaksjoner overalt i kroppen. Hjerte- og karsykdommer skyldes for eksempel kronisk inflammasjon. Det samme gjelder astma, migrene, revmatisme og kreft. Til og med depresjoner kan føres tilbake til disse betennelsesreaksjonene''. 

Så nästan gång någon får cancern runt dig kanske man inte helt okritiskt ska ta ordet ''stackars'' i sin mun när personen själv gett denna hemska sjukdom att blossa genom många år av ansvarfrånskrivelse?
Ansvarfrånskrivelse för egen hälsa.

Det du investerar i din hälsa kan du också ta ut med jämna mellanrum, precis som pengar på banken.
Och till alla veckotidningar (som alltför många kvinnor läser):
Ta lite ansvar. Lika mycket som ni inte ska sprida osunda ideal med bilder på benrangliga, matvägrande fotomodeller så behöver ni inte heller skapa förväntningar på att det att vara tjock och usund är den nya normen.  

Men, jag ska ju inte klaga. Så länge vi har det så ''bra'' som vi har nu så har jag jobb i 30 år fram i tiden.
Låt kriget börja!

 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar