här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

måndag 30 augusti 2010

Skador kan begränsa träningen....

Kroppen drar på sig skador, ofta genom felbelastning, ibland genom akuta skador, eller några gånger genom medfödda defekter. De flesta har något vi måste ta hänsyn till, men kroppen är gjord för aktivitet och man kan alltid anpassa aktiviteten efter rådande förhållande. Under benämningen felbelastning måste man väl idag nämna att vi inte är gjorda för att ensidigt använda kroppen framför en PC 40 timmar i veckan. Därför blir det viktigt att förebygga muskel- och skelettproblem, och rätta på muskler och leders felaktiga position.

Så lyssna på kroppens signaler, all akut, stickande smärta BÖR lyssnas på. Då får man hellre belasta nån annan del av kroppen. En kompis till mig har följande skadelista genom sitt 32-åriga liv, men har trots detta alltid varit aktiv. Har till och med sett han med kryckor på träning hos Elixia. Nu ska det sägas att han spelat fotboll, en sjukdom, inte en idrott...... (tack för att jag får använda dig som exempel).

1. Korsband delvis avrivet, 2 meniskoperationer, som gett han förslitningsskador i knäet (artros) i ung ålder.

2. Uttänjda (härligt ord) ledband i bägge anklar.

3. Brutet näsben (bara kosmetiskt).

4. 2 hjärnskakningar (då vilade han)

5. Tennisarmbåge (tennisalbue) efter ensidigt kontorarbete som han tränade bort.

6. Inflammation i bägge akillessenorna (som han tränade bort).

7. Avsliten vadmuskel

8. Diverse sträckningar och muskelbristningar (lårmuskulaturen).

9. Benhinneinflammation

Och diverse höftskador på grund av muskulär imbalans (som han tränade bort med rörlighetsträning).

Sensmoralen med inlägget får lov att bli:
När läkaren ger dig en kur Voltaren, Pinex forte eller ber dig använda Zon,så är det ofta en kortsiktig akut behandlingsmetod. Fråga gärna efter den långsiktiga lösningen vid sådana tillfällen. Kan din läkare inte svara, så be om en hänvisning till fysioterapi. Aktivitet i 100 kmh är inte alltid lösningen, kroppen behöver vila också. Men kroppen är gjord för att användas, och ibland måste man dessvärre träna med smärta över veckor för att få ordning på saker. Är du osäker på hur man anpassar sin aktivitet, så frågar du någon som har kunskapen, men använd kroppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar