här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

onsdag 12 november 2014

Julbordsäsongen är här, hur håller du på dina vanor då?

Får ofta frågor om följande:
- Hur gör man i julbordssäsongen för att hålla de goda vanorna så att jag kan fortsätta min träningsframgång? Detta är faktisk något många oroar sig för att basunera ut i sociala sammanhang.
Säger man att man bara ska ta ett glas vin till maten utan att vara speciellt principfast och tydlig så får man en storm av invändningar:
- Va, vad har hänt med dig? Har du blivit hälsofreak?
- Jamen ikväll kan du väl unna dig några glas? Du kan ju vara duktig resten av månaden!
- Så tråkig du är! Skärp dig!
. Viktnedgång, du? Du ser ju bra ut....jag beställer en öl till dig.
Och så vidare....

Vill man VERKLIGEN något så står man på sig, men ibland kan det gå slå långt att det innebär att du måste välja vilka du socialiserar med, då vissa har svårt att acceptera att man plötsligt inte längre automatisk utbryter:
- FEST ÄR BÄST, till evig tid.
Är människor resurser för dig, eller hinder? Det kan du tänka på i förhållande till alla mål du vill nå.

För flera år sen skrev jag det här inlägget om vad alkohol (och nikotin) gör för påverkan på din träning, Produkter som dessvärre i lite för stor grad följer julbordssäsongen lite väl mycket hand i hand. Så, några frågor.....

- Varför är normen för många att det långt över 30-strecket är häftigt att vara berusad?
- Varför blir du betraktad som totalt avvikande om du säger '' jag dricker inte''?
Måste följdfrågor om graviditet eller om du kör bil komma automatiskt?
Missförstå mig inte, jag dricker själv alkohol och älskar för exempel smaken av en god IPA eller kan tycka att en Jägermeister kan vara en fin smakupplevelse. Ett glas rödvin till maten till och från är ju också sunt (om man tränar!) Men det att tömma en flaska för att glömma är inget jag praktiserar. Eller att dricka för att bli någon annan än den man egentligen är. Det slutade jag med när jag var 25 och de flesta med när de var 19 år. Det kallas verklighetsflykt.

För att spåra ändå mera av men ändå ge denna texten lite substans, så kommer jag här med några kom-ihåg-regler för dig som vill ner i vikt, eller hålla vikten:

- Ät mer fiber
- Drick mindre alkohol
- Få dig lite mer muskler på kroppen.
- Rör dig mer i vardagen.

Detta är generella råd. Generella råd är inte alltid det som passar just dig!

Det blev fyra tips. De får du helt gratis av mig. Kostar absolut inget extra!
Så smaka på allt det goda som hör julen till, men med måtta. Frossa inte! Smaka på saker långsamt! Tugga maten. Ta in dofterna från det! Använd en mindre tallrik. Och julen måste inte börja 10 november. Det går att dröja julen lite till, trots att handeln helst ville ha startat den i augusti. Så stressa ner, annars kommer kortisol-nivåerna gå i taket. Vad som händer då?

Kort om kortisol
När kroppen är i konstant beredskap ökas produktionen av både kortisol och stresshormonet adrenalin. De negative konsekvenserna väntar inte på sig. Och du kan uppleva en cocktail av stressrelaterade besvär: snabbt sliten och utmattad, VIKTÔKNING (ofta runt magen och höfterna), muskeltsvinn, hudproblem, reducerad serotoninproduktion som ger utslag i nedstämdhet och depression, stigande kolesterolnivå, reduserad sexlust, ökad aptit och sockersug, ledsmärtor, dåligare sömnkvalite, reducerat immunförsvar samtidig som kroppens inflammationsnivå  ökas.
Totalen går starkt ut över din livskvalitet och stress är en av huvudfaktorerna vid en rad olika sjukdomar vid för tidig död hos män. 

Tillräckligt med avspårning!
Dessutom kan man ha det otroligt mysigt runt jul med annat än mat.
Eller koselig som norrmännen säger.

Ha en fin aktiv dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar