här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

måndag 18 augusti 2014

Nyttig kunskap för folkhälsan- alltså dig!


Idag ska jag vara kort och koncis i mitt skrivande (om jag nu får det till?)

Så, jag tänkte lista upp några orsaker till varför fysisk aktivitet är så viktigt och vad det ger.
Petter Stordalens läkarfru Gunnhild var häromdagen gäst i NRK sommarprogram. Där talade hon om viktigheten av att förebygga sjukdomar ur ett stort perspektiv. Vi använder otroligt stora summor varje år på att behandla sjukdomar. Förebyggande är solklart ett område som myndigheter, sjukvården och fastläkare och framför allt individen alla har förbättringspotential innanför.

Vi vet att träning och fysisk aktivitet motverkar hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, för tidig död,  cancer (bröstcancer och tarmcancer är de vanligaste formerna av kräfta i Norge). Vad fysisk aktivitet gör för att förebygga dessa har du redan gissat. När jag också säger att risken för livmoder- prostata- och lungcancer blir mindre av träning så är det i sig bara en anledning för att sätta kroppen i rörelse. Ingen vill ju ha påhälsning av sådana förfärliga sjukdomar. Jag lånade denna texten av Kreftforeningen:


Derfor reduserer fysisk aktivitet risikoen for kreft


Regelmessig fysisk aktivitet fører til et sunt nivå av hormoner i blodet. Det er viktig fordi et høyt nivå av noen hormoner kan øke risikoen for kreft.
  • Det fører vanligvis til økt forbrenning på grunn av økning i muskelmasse. Risikoen for overvekt reduseres.
  • Kreftfremkallende stoffer kan lagres i fettet vi har på kroppen. Fysisk aktivitet bidrar til mer muskler, forbedrer evnen til å forbrenne fett og at fettlagrene minsker. Selv om kroppsvekten ikke forandres betyr mer muskler og mindre fett en gunstigere kroppssammensetning.
  • Blodsirkulasjonen øker og skadelige stoffer fjernes dermed raskere.
  • Tarmbevegelsen blir bedre og gjør at maten passerer tarmen raskere. Det forkorter tiden eventuelle kreftfremkallende stoffer i maten er i kontakt med tarmslimhinnen, og kan forklare den forebyggende effekten.
  • Det ser også ut til at immunforsvaret styrkes. Det kan ha sammenheng med at makrofager, en type hvite blodlegemer som bekjemper bakterier, blir flere og mer aktive når vi er fysisk aktive. Det samme blir signalmolekylene, som kan påvirke celleaktivitetene på en gunstig måte. 

Här hade jag också kunnat lagt till den stora undersökning den engelska tidskriften The Lancet publicerade för några dagar sedan. Kort sammanfattat:

Undersökningen visar att övervikt och fetma orsakar minst 12 000 cancerfall i Storbritannien varje år. För varje ökning av kroppsmasseindex (BMI) med fem enheter ökar risken för livmodercancer med 62 procent. Risken för cancer i gallblåsan eller njurarna ökar med 31 respektive 25 procent. Risken ökar även för ytterligare sju cancerformer, däribland cancer i tjocktarmen.


Sedan är ju också kroppen tillverkad för att röra på sig (och inte för att sitta i soffan och se på när andra rör sig som jag gör nu- friidrott!). Kroppens rörelser ger överskott, energi och regulerar humör och sinnesstämning. Det stärker vårt immunförsvar, minskar risken för benskörhet, ger oss social kontakt, sömnkvalite med mera (listan kan bli lång och det är något man bör starta med i ung ålder!)

Så är du en av de som (vardags)motionerar en god del och inte känner dig att du är i de inaktivas hörn? Är du helt säker på det?
I Sverige publicerade man en undersökning i början på året. Där fick man fram följande när man frågade den genomsnittliga Svensson om deras motionsvanor:

En majoritet, 66 procent, svarar att de ägnar minst trettio minuter om dagen åt någon form av måttligt ansträngande fysisk aktivitet. 

Så bra tänker vi nu... men när man genomförde samma undersökning med stegräknare, så kom man fram till sanningen, nämligen följande:

Studien visade att det bara var EN procent av befolkningen som var aktiv i minst 30 sammanhängande minuter per dag, alltså det man rekommenderar.

Skrämmande fakta! Och det visar också hur mycket önsketänkande som är involverat när vi får en enkätundersökelse att besvara framför oss. 65% önskar att de var nådde upp till kravet. Eller felvärderar sin egen aktivitet, eller ljuger (för vem ljuger man?).

- Låter du verkligen bilen stå? Skottar du snö? Plockar du dina egna bär? Fiskar du? Klipper du gräsmattan? Spelar fotboll med ungarna? Går du trapporna, eller svär du alltid till hissen. Städar du hemma själv, eller har du en polsk hushjälp? Har du sett på utsikten på berget där du bor, eller har du bara hört att den är fin? Blir du sur när fjärrkontrollen ligger 2 meter bort, eller du i 10 minuter måste stå på bussen?

Innan jag syr ihop texten kanske det bara är i tidens anda att den stillasittande ''idrotten'' schack i Norge nu blir betraktad och rapporteras på nyheterna som en sport? Eller att folk får en felaktig bild av vad som är träning av alla narcissistiska fitness-bilder från gymet? Selfies av rumpor i tights, en svällande biceps i närbild, ett stramt six-pack har ingenting med folkhälsa att göra.Det är bara en tråkig missuppfattning!

Så.. vem tar ansvar för sin hälsa? Raise you hand! Nej, det räcker inte att räcka upp handen en gång. För att du verkligen ska ta ansvar måste du göra det flera gånger ( i tempo!), och kanske slänga på några knäböj och armhävningar också. DÅ tar du ansvar och steg i riktig riktning!
Vad är mest lustbetonat och förebygger sjukdom bäst?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar