här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

tisdag 5 augusti 2014

Några tankar om semesterns påverkningskraft, vikt vs kroppsanalyse och träningsvanor augusti och framåt!

Vikt, och antal kilo på vågen är otroligt viktigt för många! Kanske speciellt nu när semesterdagarna minskar, men kilona ökar? Eller jag tar kanske fel? Du är en av dem som haft en aktiv semester, där du använt din redan väl utvecklade muskelmassa och FAKTISK gått ner i vikt, som mig, som tappat några kilo muskler (och lite fett) trots att jag var tvungen att stå ut med engelsk mat (+ några öl) och dens påverkningskraft under vår 300 kilometers vandring.
I alla fall vet jag att många dagligen kliver upp på badrumsvågen och ser hur många kilo, hekto och gram den visar. Det suckas, stönas, jublas om vartannat!

Själv har jag inte en någon sån våg, men går en gång ibland upp på fitfactorys kroppsanalysmaskin Inbody för en scan. En sån maskin säger ju väldig mycket mer om helheten än badrumsvågen hemma som bara anger vikt.Vikten är för mig inte så relevant. Känner man sin kropp, så lär man sig plocka upp signaler som säger att den blivit svagare, mindre rörlig, tyngre, långsammare etc.

Så vill du veta mer än bara vikt, så kan det vara supersmart att ta en kroppsanalys.
Den anger: Vikt (naturligtvis, men där får du också spaltat upp kroppsvätska, proteiner, mineraler og kroppsfett). Total kroppsvekt är ju summan av dessa komponenterna. Andelen fett skrivs ut både i kg och i procent. Muskelmassan  visar också hur välbalanserad muskelmassan är på din kropp. Den räknar sig också fram till ett estimerat tal på din viloförbränning. Vad ditt skelett väger kan du också få veta (så kan vi en gång för alla avkräfta myten om att du har tung benbyggning!).

Ett värdefullt och nyttigt tal man också får med en sån analys är hur mycket visceralt fett (enkelt kallat bukfett) man har invändigt. Här vet jag att väldigt många har en del att hämta. VG publicerade i maj denna saken om alla innfeite norrmän och riskerna med det. Och om det är en artikel jag länkar till som du ska ta dig tid till i 5 minuter, så är det kanske den?

Igår satt jag och såg en förfärlig dokumentär om gastric bypass och riskerna med det. Det blir ju allt vanligare här i Skandinavien också. Ett faktum som kan få det till att skrika inom mig. Men det har jag redan orerat om en annan plats, så släpper temat här. Men om mina rader kan inspirera 1, 3, 7 individer med livet framför sig till att inte låta det gå så långt, så blir jag väldigt glad:)

Så, det om det..... Vi fokuserar på dig igen. Träningsplanerna för hösten ''made up''?

- Du kanske har din andra arbetsdag denna tisdagen efter en varm och skön sommar?
I min bransch är det ett känt fenomen att många lägger på sig några semesterkilon när man slappar av lite för mycket. Rutinerna faller bort, man äter dåligt, dricker för mycket alkohol, och har inte tid att motionera (fast på semestern borde man ju ha massa tid?) Så återvänder man till en stillasittande vardag bakom datorn och ingenting händer med vikten (eller energinivån, överskottet, självförtroendet). Man blir medlem på ett träningscenter för att någon bekant tränar där, tränar sporadisk på lite olika pass, eller springer12 minuter på löpbandet trots att man trivs bättre med att springa i skogen. I slutet på oktober är du passiv medlem, som tränar var 12:e dag och projektet är misslyckat.Träningen ger ingen mening.........

Någon som känner igen sig?
Någon som har gett upp och kastat in handduken för alltid?
Säger du till dig själv att ''det inte går'' eller att det är UTMANANDE? 
Har du med handen på hjärtat verkligen gjort ett 100% ärligt och dedikerat försök?
Om du ser på dig själv med en ärlig blick och vad du innerst inne vill uppnå. Vad är det målet, och vad är du villig att offra?

Vill du ha hjälp?
Kanske bara ställa en fråga?
Få någon att diskutera ideer med?
Lära dig laga mat?
Träna med kvalite?
Lära dig massa om fysisk aktivitet som du kan ta med dig vidare i livets ryggsäck?
Finna glädje med träning?
Slippa dagliga småsmärtor (rygg, nacke, axlar, knän etc)?
Hantera stress bättre?
Fungera bättre socialt och sova bättre?
Orka leka med barn eller barnbarn?

Skicka mig en mail eller sms:

marcus@fitfactory.no
Tel 48037970

Av och till är jag i det generösa hörnet!

Impossible is nothing!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar