här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

söndag 26 januari 2014

Vår passiva och ack så farliga inaktiva vardag

Något fick mig till att reflektera lite extra häromdagen. De tre viktigaste orsakerna till fetmaepidemin som sprider sig över den västliga världen (jo, här också!) är:

* Inaktivitet
* Dåliga matvanor
* Stress (och härunder också avsaknad på sömn)


Ofta i mitt jobb möter jag på människor som har för lite aktivitet, fel matvanor och stressar för mycket. Den lösningen de då tyr till är kortsiktiga dieter. Jag ska ta för mig det jag brinner mest för av alla de viktiga ovanstående punkterna. INAKTIVITET!

I vår moderna vardag är allt tillrättalagt för att vara inaktiva. Vi har det allt för bra och vår fantastiska välfärd gör ofta att vi betalar oss bort från fysisk aktivitet. Vi äter färdiglagad snabbmat, betalar för att få våra skidor vallade eller gräsmatta klippt. Vaktmästaren skottar snö för oss, vi åker bil till jobbet, där vi sitter på rumpan hela tiden. Någon annan kör flyttlasset vårt. Vi handlar på internet. Aktiviserar vi oss så gör vi det framför surfplatta, telefon eller en allt större TV. Snart ser man fler folk som promenerar på gymmets löpband än på motionsspåret. Där det är behagligt, bort från väder och halka. Till slut hamnar vi hos fysioterapeuten med diverse skador på grund av vår livsstil. Och även där hör jag rapporter om att allt fler patienter önskar att bli botade genom handpåläggelse eller behandling. Många är dessvärre inte villiga att lägga insatsen i det och jobba sig genom en rehabiliteringsfas. Det som skrämmer mig mest är inte vad denna generation gör, utan de ovanor som de överför till nästa generation, som når vuxenlivet handikappade. Jag menar, redan idag kör 10% av föräldrarna sina barn till skolan i Oslo. Och då snackar vi  bara om barn som bor mindre än 500 meter från skolan!!!

Låt mig ta några exempel:

 Jag är tvungen att gå 400 meter för att tvätta kläder. När jag berättar det brukar jag höra:
- Usch, stackars dig, så slitsamt. REALLY? Jag vet folk som har tyngre bördor. Fast jag har också tänkt den behagliga tanken själv. Fast 400 meter med tvättpåsen en gång i veckan klarar jag!
Du vägrar kanske att köpa lägenhet 5 trappor upp om det inte finns hiss? Eller en matbutik i omedelbar närhet? Kollektivtrafiken ska helst gå alldeles utanför dörren eller vi ska kunna parkera ett stenkast från huset. I kvarteret där jag bor så hämtar den genomsnittliga medelåldersmannen bilen på gatan, backar fram till ingångsdörren där frugan går några trappor ner för att stiga in i bilen. Och såvitt jag kan se har hon inga fel på benen.
Snöar eller regnar det kan man inte vara ute! Usch! Kallt ju!
Åker vi buss så måste vi ha sittplats! Går vi på jobb så sitter vi! Om vi faktisk tränar så sitter vi helst på en motionscykel, eller på en mjuk dyna på en träningsmaskin. STÅR vi på en konsert, så får vi ont i ryggen!
Blir vi gravida, så tar vi det som en ursäkt för att lägga på oss 10 extra kilo!

Så, nu är min uppmaning vad kan du göra för att få mer aktivitet i din vardag och påverka de runt omkring dig och nästa generation positivt?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar