här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

lördag 5 oktober 2013

Jag skrev ett brev..... och jag fick svar!

Inte bara ett utkast till ett brev, som vissa andra gör.
Träningsexperter är det många av. Hur vet man om något vet vad de snackar om? Jag ska absolut inte orera om min egen förträfflighet, men be alla inta en sund skeptisk hållning och visa att bara för att man har ett erkänt namn så kan man inte allt. Andra får komma efter och kritisera mig!

I sista numret av magasinet Kondis, intervjuades den gamla löpardrottningen Ingrid Kristiansen. På hennes egen nätsida uppges inte var hon har sin personliga tränar-utbildning från. Något jag absolut hade upplyst om jag var i hennes (löpar)skor.

Baserat på Kristiansens okunskap om styrketräning skrev jag några rader till Kondis (beklagar den ivriga "svorsken"):

Hej.

Har reagert i noen nr tidligere över faglig sett helt feilaktige ting.
Men i sist nr intervjuer dere löpsdronningen Ingrid Kristiansen som vel er Nordens genom tiderna beste löpere.
Noe jeg regner med at hun kommer förbli til evig tid:)

Men, som personlig trener lurer jeg på hvor hun har sin utdanning fra.
Bare fordi man vært en suveren utøver, har man ikke alltid peil på trening.

Merker at Ingrid mener at styrketrening för löpere bare er tøv, og noe man blir stor og klumpete av.
Og bevegelighet nevnes ikke en gång. Øvelsene hun nevner er jo bare latterlige!
Så.... Fölte jeg må si min mening. För mann i gaten ( som vel er deres lesere?) så kan styrketrening gjöre massvis.
Riktig styrketrening, noe Ingrid kanskje ikke kan?

Kristiansen säger att styrketräning vill medföra ökad vikt, något som inte är bra för en löpare. Vikt är inte, bra, men trots det........FEL!
Riktig styrketräning för en löpare behöver inte medföra viktökning. Men kan medföra bättre löpsekonomi och verka skadeförebyggande. 

Sedan ger hon också två övningar (från stenåldern) som man bör träna.
Vaderna bör tränas med spänsthopp, hopprep eller tåhävningar- OK, den ser jag.
Men....höftböjaren (som redan är otroligt stark hos de flesta) bör tränas med sit-ups med benfäste eller hängande benlyft. Vad gör en förkortad höftböjare för kroppshållningen frågar jag? 





Svaret kom efter få dagar:

Hei
og takk for innspill til artikkelen med Ingrid Kristiansen i siste nummer av Kondis. Det er fint med tilbakemeldinger, og det er helt lov å være uenig i det som står i bladet. Det som kommer fram i intervjuet med Ingrid er hennes egne meninger, og de må tas for det og ikke som en fasit på at slik er den hele og funne sannhet. Vi synes likevel det er interessant å høre hva slags trening en som har satt verdensrekorder fra 5000 m til maraton, anbefaler. Det har nok gitt henne en erfaring og kompetanse som kan være like god som det faglig utdanning kan gi.

Ingrid hevder imidlertid ikke at ”styrketrening er bare tøv”. Her er det hun sier:

Ingrid mener styrketrening generelt ikke har så mye for seg for en løper. Ekstra muskelmasse vil medføre økt vekt, og det er ikke gunstig for en løper. Hun mener imidlertid to spesifikke muskelgrupper bør trenes: legger og hofteleddsbøyere. Disse kan enkelt trenes hjemme. Leggene trenes med tåhev, spensthopp (mange repetisjoner) eller hoppetau, mens hofteleddsbøyerne trenes med situps med feste for bena eller med hengende benløft.

Det er ganske langt fra å si at ”noe ikke har så mye for seg” til å si at ”det er bare tøv”. Jeg synes også det er rart du karakteriserer tåhev og spensthopp som ”latterlige øvelser”. De har opp gjennom tidene vært brukt flittig av langt flere klasseløpere enn Ingrid K.

I enhver artikkel vil det være mange tema som ikke nevnes, og i en slik kort artikkel blir det ikke plass til å omtale alt som har med løpetrening å gjøre. I denne ble bevegelighetstrening ikke nevnt. Det er for øvrig ingen enighet om at bevelighetstrening er viktig for løpere. I en stor metaundersøkelse som Leif Inge Tjelta gjorde og som vi hadde på trykk i Kondis for noen år siden, kom det fram at det var en omvendt proporsjonal sammenheng mellom god bevegelighet og god løpsøkonomi. De som hadde dårlig bevegelighet løp i snitt mer økonomisk enn de med god bevegelighet. Dermed ikke sagt at det er uhensiktsmessig for alle løpere å trene bevegelighet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar