här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

söndag 25 mars 2012

Alkohol, nikotin och träning

Idag är det söndag, och många går på träning ''dagen efter''.
Hur smart är det?

Ja, egentligen borde vi inte dricka alls. Alkohol är ett gift, och det leder både till vätskebrist, ökning av stresshormonet kortisol (som kan vara muskelnedbrytande). Samtidigt kan ju testestoronproduktionen minska. Nåt som heller inte är optimalt för kroppens muskulatur.
När kroppen sedan ska göra sig av med giftet, så använder den också stora mängder vitaminer och mineraler i jobbet. Bland annat vitamin b og c, kalcium og zink.

Dessutom innehåller det ju så otroligt massa tomma kalorier. 12 småflaskor med vanlig öl innehåller 1544 kalorier. Sedan skapar det ju lätt beroende och påverkar prestationen, så att vi överhuvudtaget dricker är en gåta. Njut alkohol med måtta är en smart rekommendation. Gå en lugn promenad dagen därpå kan ju också vara välgörande för kropp och själ.

Alkohol efter träning är också bortkastat. Då ska ju kroppen återhämta sig, bygga sig stark igen . Det gör den inte om du restituerar dig med en helflaska vin på krogen.

Så nikotin.
Hur påverkar nikotin vid viktnedgång?
Hur många har inte sagt:
-Jag vill inte sluta röka, för då går jag upp i vikt.
Nyare forskning ger faktisk dessa individer lite rätt.

Men vad är 2 kg extra?
Väg det upp mot:
KOLS
CANCER
HJÄRTINFARKT
och massa andra rökningsrelaterade sjukdomar.

Man ska nog inte heller underskatta rökningens effekt på vikt när det gäller att ge kroppen falska signaler heller. Som rökare för du nog handen mot munnen cirka 300 gånger per dag. Troligtvis ersätter många också dom rökdragen med mat. Kanske inte vid alla 300 tilfällen:)

Här kan du läsa mer och kanske få hjälp med att sluta med den äckliga vanan, cancerpinnen.
Allt handlar som vanligt bara om att bestämma sig och göra det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar