här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

fredag 6 april 2012

Dags att vara fysisk aktiv i påskhelgen?

Hej och glad påsk!

I dessa högtider passar kanske dagens inlägg bra?
I vårt samhälle idag, är det att ha det mysigt hemma detsamma som att köpa in 2 pizzor, 2 stora coca colas och några chipspåsar. Plus att knäppa på någon hjärndöd TV-underhållning a la ''The voice'', Let's dance, eller Melodifestivalen. Senare utöver kvällen är det normala också att suga i sig någon drink och öl? Gör du inte det räknas du som onormal.....

Bra för hälsan är det knappast, och sådana vanor vidareför du ju också till dina barn. Illa när 3-åringen i matbutiken har lärt sig vad som är synonymt med att ''ha det mysigt''.
Kanske dax att sluta tänka så A4?
Kan man som liten eller stor familj inte ha det mysigt på andra sätt?
Måste man mata sig själv med onyttiga halvfabrikat? Idiotisk och färdigtuggad TV-underhållning som inte stimulerar hjärnan?

Igår såg jag en man som samlade burkar i min hemkommun. Han omtalades som en byfåne, ett orginal som är lite lustig. MEN...(stort men):
Han kommer ut på sin dagliga motionsrunda, ser samhället i olika ljus och väder, upplever saker och människor på sin runda (inte vet jag hur många minuter/timmar den tar?). Dessutom gör han något nyttigt för miljön, och privatekonomin. Troligen mår han bättre psykiskt/fysiskt än många som sitter framför en dator hela arbetsdagen och fritiden. Och när vi inte gör det så är det TV-apparaten som regerar. Hans pantrunda sätter ju igång processer i kroppen, som gör att hjärnan arbetar. Ja, moderat fysisk aktivitet gör det. En promenad är faktisk vad många kända filosofer och författare startat dagen med. Nåt som många psykologer också tillämpar med sina sedativa patienter.

Så, som en företrädare för gymvärlden så är det ju på grund av vårt moderna samhälle gym och fitnesscenter behövs. Vi ÄR inaktiva. Det är ju för att vi inte anväder verktyget vi fått utdelat...vår egen kropp!
Kuddar under armarna får vi redan i tidig ålder.
-Ska verkligen lillkillen gå så långt?
Eller hur många föräldrar har inte tänkt:
-Bra att dom sitter inne och leker framför TV-spelet just nu, så vet jag var jag har dom.
Och värst är det på landsbygden, där skogen och havet bara ligger och väntar. Skoter och bil är transportmedel här. Säger du att du ska cykla eller springa 15 km så blir du mött med en huvudskakning. Gå 1,5 km är ''jobbigt''.

Välkommen till dagens samhälle, där min mormor på 80 år har bättre fysik än den 15-åriga kebabätande och TV-spelagerande datanörden! Blir fint att se 25 åringar med disckbråck, muskel- och skelettskador, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, sjuklig övervikt och andra mycket värre sjukdomar i framtiden. Ta ansvar för egen hälsa säger du? Det händer inte i dagens samhälle..... här klagar vi hellre på dålig sjukvård! Skrämmande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar