här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

onsdag 4 mars 2015

Gör folkhälsan en tjänst!

Rulltrappan, fjärrkontrollen- inaktivitetens bästa vänner!

Stockholm genomgår en kris!
Rulltrapporna i tunnelbanan är avstängda, och det har pågått i mer än 14 dagar. Stackars stockholmare tänker du?

Många är nog de som under denna tidsperioden fått en aha-upplevelse och tänker ta tak i sina motionsvanor. Skulle vara kul att ha pulsmätare på de som vandrat upp trapporna.
Det är ju fantastiskt för folkhälsan, och man kan ju bara undras över hur mycket vardasmotionerandet ökar! Fortsätt att hålla de stängda säger jag! Avsaknaden av vardagsaktivitet är ofta som förstör vår hälsa mest. Till och med hos annars aktiva motionärer. Sitting is the new smoking och så vidare....

I går läste jag om Kalmar vatten som tvingar sina anställda att träna två gånger i veckan. Om man vägrar? Då kan man räkna med mindre pengar i lönekuvertet. Tanken appellerar verkligen til mig, men är det verkligen rätt väg att gå?

Den som inte tränar två timmar i veckan riskerar att få höra det på utvecklingssamtalet med sin närmaste chef på Kalmar Vatten. Det kan också resultera i lägre löneökningar, eftersom träningen räknas som en del av lönekriterierna.
Fackförbundet Kommunal har ingenting att anmärka på policyn.
– Generellt sett är Kommunal positivt till friskvård. Och som jag förstår det så hade man ju rätt stora problem med belastningsskador på Kalmar Vatten tidigare. Har man tunga arbetsmoment, så är det viktigt att bygga upp kroppen, säger Maria Gren, sektionsordförande för Kommunal i Kalmar.

Så, låt mig komma med andra förslag så att folk kan vardagsmotionera mer. Provocerande? Ja, kanske?

* Dyrare avgifter för att köra bil till och från jobb i storstadsområden. Reser du kollektivt, går du i alla fall 700 meter till busshållplatsen istället för 4 meter till bilen. Naturligtvis med undantag för människor som kan dokumentera att bilen används i jobbet. Jag köper inte argumentet att man måste ha bil! Ingen har ont av att gå 1,5 km till jobbet, eller att baxa en barnvagn in på en buss, det är bara en omställlningssak. Att sedan dessa bilavgifterna kan finansiera ett billigare och bättre kollektivtilbud är en annan sak!

Detta löser man ju också lätt genom att ta bort hälften av parkeringsplatserna på arbetsplatserna.


* Extra semestervecka/- dagar om du motionerar dig till och från jobbet. Det skulle jag praktisera om jag var arbetsgivare och hade X antal anställda.

* Häv och sänkbara bord på ALLA kontorarbetsplatser.
Ja, det kostar massa. Men det gör diabetes, muskel- och ledskador och hjärt-kärlsjukdomar också! Alla kan stå några minuter varje timme. Kan du klara en kvart?!?!?!

* Gående möten på arbetsplatser! Hur kreativ känner man sig när man sjunker ner i den sköna stolen på mötet i timme nummer två? Moderat fysisk aktivitet stimulerar tankarna, inte att sitta på ett trist möterum på _________ _______(fyll i valfri firma). Troligen blir mötet kortare och effektivare också på detta sättet!

Det här var nog punkten jag själv missgillade mest när jag hade ett ''vanligt jobb''. All detta slösande med tid för att egentligen inte komma fram till någonting alls. Men det serverades ju kaffe och våffla ibland på mötet.......

* Lekparker för vuxna också
Jag borde klättra mer, alla borde klättra och krypa mer. Det är garanterat bättre för din kropp än att sitta på en spinningcykel i 40 min. Hur mycket leker du i ditt ''vuxenliv''?

* Ta bort alla sittplatser på stadsbussarna.
Ok, inte alla. Asta och Gunnar på 90 år kan få ett par säten där bara de kan sitta (men det gäller inte dig Bengt, 60 år- du kan stå!) Eller smällgravida Maria kan kanske också få sitta. Men ni ser min tanke. Enda gången jag ser vissa människor löpa i dag är i jakten på en sittplats på bussen. WHY?!?!

* Sluta tillverka fjärrkontroller.
Behöver jag säga något här? Du orkar gå 3 meter för att sätta på TV:n?
När jag ändå är igång här, så kanske vi bara skulle ha haft X antal timmar där vi kunde skruva på TV:n varje månad? Det hade gjort att jag sett mindre sport, och utövat mer sport.........hmmInga kommentarer:

Skicka en kommentar