här delar jag tankar, förmedlar nyheter och ger dig tips, råd och inblick i min jobb som personlig tränare

måndag 26 januari 2015

Du måste lära dig vad bra kost är!


Dagligen läser jag på Facebook, i media (hur de lurar folket!) , på bloggar, ser bilder på Instagram om vad folk äter, vilka dieter de följer, vilka trender de hänger sig på, och varför de inte går ner i vikt. I går ramlade jag över dessa meningarna bara för att sätta saker i perspektiv:

Facebook: Gruppen lavkarbo eatclub (ja, jag hänger ut dem, då jag räknar dessa människor som lite upplysta). Där florerar det av tokiga kostråd, skeptiska inställningar till statens rekommendationer, recept på härligt osund majonässoppa och annat som tätar igen blodådrorna.

På samma nätsida såg jag också statusupppdateringar från en vän som sa: 1 uke på lavkarbo- 3 kg ned! :)

Låter ju toppen det! Men jag ska klä av den statusen längre ner!

Troligen skrev fotballfrue också något om hur fantastiskt lavkarbo är. Mannen hennes brukar ju spela läkare eller fysioterapeut i hennes kommentatorfält, så då kan ju hon fritt få lov att vara dietist (ernæringsfysiolog)?

Från överviktens hemland USA kommer rapporter om att glutenfria dieter är det nye som är ''in''. Efter rekommendationer av bland annat Miley Cyrus! (Ja hon är ju en person som bör rekommendera vad folk bör äta). Och ja, jag har redan märkt att kunder i större grad efterfrågar glutenfritt här hemma också. Ofta på grund av misstänkt intolerans. Något som troligen är väldigt fel, då bara 1-2 % har celiaki. Men om du misstänker det, gå till läkare! Han kommer troligen visa dig ett negativt svar.
Kanske det är andra faktorer som bråkar med din mage?

Då ska jag slaktat LCHF, lavkarbo, eller vad man nu vill kalla eländet!
Här hittar du en orsak till varför jag river mitt hår när jag hör att det finns människor som svär till sådant!

– Höga kolesterolvärden, alltså höga blodfetter, är den starkaste riksfaktorn för att få åderförfettning och hjärtinfarkt och även en stark riskfaktor till att få stroke. 

Något som har ökat i Sverige sista åren, efter att LCHF-dieten fick fotfäste! 

En diet var 4:e person i Sverige testat. Och när individer som inte kan nog om kost testar dieter blir det lätt fel. Och då ökar sjukdomstillfällena igen!

Vill du dö för tidigt på grund av maten du äter?Sedan är det ju en diet! Och dieter fungerar inte! Det är ett erkänt faktum. Dessvärre hittar jag inte forskningen jag läst som visar att alla dieter på lång sikt inte fungerar. Resultatet blir detsamma om man inte får till att göra en långvarig ändring av livsstilen! Du kommer lägga på dig igen, om 3 månader, 6 månader, 2 år, 3 år, om du inte gör ändringar som du kan behålla som en (just det!) ändring! Och ska du göra en långvarig ändring är det att leva efter LCHF det bästa. Varför? Se cirka 10 rader upp igen!

Kolhydrater är kroppens viktigaste bränsle!
Så när du ska sätta kroppen i arbete jobbar den bäst med kolhydrater inombords.
En brödskiva eller frukt är inte farligt!
- Kanske du borde börja med att lyfta på rumpan? Använda energin som den RIKTIGA kosten ger dig, och sluta upp med att ta kortsiktiga genvägar med mat? Genvägar som inte betalar sig.....
Kroppen är ett verktyg som ska användas!

Varför ger det då resultat (på kort sikt) att ta bort kolhydraterna från kosten?

För att du äter mindre, så enkelt är det.
För viktnedgång är det viktigast att man begränsar sitt intag av energi. Vilken energikälla vi väljer att äta mindre av har därför inte lika stor betydelse för viktnedgång.
Antal kcal blir halverade, så det ger resultat.

Så vad bör du göra?


Börja med att ta hjälp med maten från människor som kan detta. Du har tydligen inte så bra koll som du tror!
Men det svider att erkänna för många människor! Var ödmjuk! Var kritisk till de som vill hjälpa dig också! Veckotidningar och den tabloida pressen är inte bra hjälpare! Jag jobbar med kost & träning, men kan men handen på hjärtat säga att jag inte har 100% kontroll på kosten. Har du det?

Hur fysiskt aktiv är du? Alla överskattar sin fysiska aktivitet.
Jo, du också!

Så, ring mig om du vill snacka kosthåll!

Avslutar med några rader att tänka på:

– Problemet med en extrem lågkolhydratkost är att det saknas studier av tillräcklig kvalitet och längd för att kunna bedöma vilka konsekvenser den medför på längre sikt.

Ur viktsynpunkt kan det vara fördelaktigt att begränsa sitt intag av fett, och istället välja en fiberrik kost för att uppnå en bra mättnadskänsla.

Så, har du kontroll på din kost? Har jag glömt något?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar